Dacă finalul de an este o ocazie excelentă pentru a vă umple stocul, atunci finalul acestui deceniu este momentul perfect pentru un astfel de retrospectivă. În pragul încheierii anilor 2010, sugerăm să ne amintim de cele mai bune cărți ale acestei perioade potrivit PocketBook, care nu doar au devenit cele mai bine vândute cărți, dar au devenit și o oglindă ce reflectă tendințele și interesele din ultimii ani.
Sticletele de Donna Tartt
Cine zice că recunoașterea la nivel internațional și succesul au nevoie de foarte mult timp? Încă de la publicarea sa în anul 2013, Sticletele a străbătut o cale lungă: de la recenzii favorabile și Premiul Pulitzer pentru cărți de ficțiune, la recenta ecranizare cu Nicole Kidman. Nu ar trebui să vă sperie dimensiunea romanului Donnei Tartt – aventurile protagonistului Theo sunt o lectură extrem de fascinantă. Povestea în sine aduce un gust remanent plăcut și o dorință de a relectura mereu romanul.
Sapiens: Scurtă istorie a omenirii de Yuval Noah Harari
Istoricul israelit Yuval Noah Harari aproape că a reușit să șteargă granița dintre o lucrare științifică serioasă și literatura de divertisment. Însă personajul principal al cărții sale nu este o persoană, ci întreaga umanitate. Printr-un limbaj simplu și o mulțime de exemple amuzante, Harari discută despre civilizația noastră, despre dezvoltarea și decăderea acesteia, cauze și efecte, coincidențe care aparent trec neobservate și modele care ne conduc viața.
Eleanor Oliphant se simte excelent de Gail Honeyman
Cât de frecvent îi convingem pe cei din jur și chiar și pe noi înșine că totul decurge excelent? Uneori este adevărat, iar alteori... Ei bine, știți ce vrem să zicem. Eleanor Oliphant este o rezidentă obișnuită din orașele moderne. Are o slujbă plictisitoare, colegi neinteresanți și neremarcabili și o mamă extrem de curioasă. Iar pe lângă aceasta, Eleanor se simte pierdută și singură. Dar într-o zi, îl întâlnește pe bărbatul visurilor sale. Romanul de debut al lui Gail Honeyman a devenit imediat o adevărată descoperire, ajungând pe lista de cele mai bine vândute cărți și primind și o serie de premii prestigioase.
Utopia pentru realiști: Cum o putem atinge (Utopia for Realists: And How We Can Get There) de Rutger Bregman
Autorul cărții este pe bună dreptate considerat unul dintre cei mai remarcabili tineri gânditori ai vremurilor noastre și este deja situat la același nivel cu nume precum Francis Fukuyama. În noua sa carte, Bregman discută despre opțiunile de dezvoltare a civilizației, reflectând la niște concepte atât de fantastice (cel puțin acum) precum venitul de bază universal, desființarea frontierelor între state și o reducere semnificativă a unei zile de lucru. Sună ca o utopie? Ei bine, potrivit autorului, ne putem trezi într-o astfel de lume foarte curând.
Viață după viață de Kate Atkinson
V-ați dori să aveți șansa de a vă trăi viața din nou, rectificând greșeli și schimbând consecințele diferitor episoade? Și ce ar fi să o trăiți la iar și iar, până totul va fi perfect? Eroina cărții va învăța din propriile greșeli, trăind iar și iar în secolul al XX-lea, făcând câteva ajustări ale istoriei. Acest roman interesant nu numai că a obținut o serie de premii literare, dar și aprecierea cititorilor din lumea întreagă.
De ce eșuează națiunile: originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei de Daron Acemoglu, James Robinson
Una dintre cărțile importante din ultimul deceniu este faimoasa lucrare științifică privind sistemele diferite de clădire a economiei și cum acestea afectează destinul unei singure persoane, țări, regiuni și uneori a întregii lumi. Cartea scrisă în colaborare cu economistul Daron Acemoglu de la Universitatea Harvard și politologul James Robinson de la Universitatea din Chicago a devenit cartea preferată a lui Bill Gates, Mark Zuckerberg și a milioane de cititori din toată lumea.
Fata dispărută de Gillian Flynn
Un roman fascinant pe care veți vrea să îl citiți din scoarță în scoarță. Desigur, romanul nu a primit niciun premiu Pulitzer sau Nobel, însă nu pretinde acest lucru. Gillian Flynn ne relatează o poveste interesantă și stresantă, descriind cu măiestrie personajele și imaginând acțiuni extraordinare care îi vor încânta până și pe cei mai sceptici cititori ai genului de romane polițiste. Iar unul dintre indicatorii reali ai succesului comercial al cărții este adaptarea aproape în timp record a poveștii pentru ecranizare de către David Fincher.
Gândire rapidă, gândire lentă de Daniel Kahneman
Cum funcționează creierul nostru în timpul luării unei decizii? De ce cele mai ilogice acțiuni pot fi acțiuni de succes, iar etapele atent gândite sunt uneori sortite eșecului? Cum ne afectează modul de gândire comportamentul și succesul? Acestea și multe alte întrebări primesc răspunsul de la Daniel Kahneman, laureatul Nobel în economie. Acesta explică procesul nostru în momentul luării deciziilor într-un limbaj simplu, printr-un umor excelent și prin exemple din viața reală.
Prietena mea genială de Elena Ferrante
Aceasta este prima parte din seria de romane napolitane, care relatează despre o prietenie și rivalitate dintre două prietene, Lena și Lila. Acțiunea se petrece în sudul Italiei, în perioada agitată și intensă a anilor ’50. Deși la prima vedere pare o poveste simplă, aceasta a captivat cititori și critici care au remarcat măiestria stilistică și atmosfera poveștii. Chiar ziarul The Guardian a inclus cartea pe lista celor mai bune cărți din ultimii 20 de ani, conferindu-i onorabilul loc 11.
Sălbăticie: pierdută și regăsită pe Traseul de Creastă de pe Coasta Pacificului de Cheryl Strayed
Faptul că această carte se bazează pe experiența personală a autoarei înspăimântă și încântă în același timp. După ce și-a dat seama că a ajuns la pământ, Cheryl Straid pleacă într-o excursie de mii de kilometri printr-o zonă deșertică, punându-și zilnic viața în pericol și fugind de problemele din trecut. Sălbăticie este o poveste despre o călătorie pe muchie de cuțit. Dar cu un final fericit.