Cele mai bune cărți în 2020: Top 5 capodopere și cele mai bine vândute cărți, care merită citite

14 decembrie 2020

A fost un an încununat de succes pentru literatura mondială: pe lângă operele unor autori deja cunoscuți, am fost martorii câtorva debuturi extraordinare. Așadar, s-a dovedit a fi o adevărată provocare să numim doar 5 cele mai bune cărți! Cu toate acestea, PocketBook are plăcerea de a prezenta Top 5 cărți în 2020, pe care toată lumea ar trebui să le citească deoarece se va vorbi multă vreme despre ele.

„A Promised Land” („Tărâmul făgăduinței”) de Barack Obama

Al 44-lea președinte al Statelor Unite și laureat al Premiului Nobel pentru Pace este, fără îndoială, unul dintre cei mai inteligenți și populari politicieni ai timpurilor noastre. Așadar, nu este nicio surpriză că cele 768 de pagini de memorii au devenit un bestseller încă din prima zi în care au fost scoase la vânzare.

„Tărâmul făgăduinței” nu este doar o autobiografie. Sunt reflectările candide ale președintelui asupra democrației, economiei, puterii, societății civile și rasismului. De asemenea, Obama împărtășește sincer cu cititorii opinia sa privind alianțele și oponenții politici, descrie caracterul și comportamentul liderilor mondiali în cadrul negocierilor care au schimbat cursul istoriei moderne.

Iar fanii cărților audio vor avea parte de un bonus plăcut - însuși Barack Obama citește versiunea în engleză a cărții!

„The Evening and the Morning” („Și a fost seară, și a fost dimineață”) de Ken Follett

Cărțile acestui autor britanic au cunoscut atât de mult succes încât poate fi pus la același nivel cu fenomene ale literaturii moderne, precum Stephen King. Dan Brown sau John Grisham. Care este secretul lui Ken Follet? Scriitorul are darul de a explica subiecte complexe într-un limbaj simplu, fără a sacrifica înțelesul adânc al textului și atenția la detalii.

Romanul său mult așteptat, „Și a fost seară, și a fost dimineață”, este a patra parte a seriei istorice populare Kingsbridge, despre Anglia medievală. Cititorii se pot aștepta la o scufundare completă și credibilă (o echipă vastă de istorici lucrează pentru autor) în trecutul întunecat al unei țări dezbinate de intrigi politice și lupte pentru putere. Intrigă captivantă, caractere vii și lejeritate, care nu este caracteristică unor astfel de romane istorice.

Nu ați citit nicio parte din seria Kingsbridge? Avem vești bune pentru dumneavoastră: „Și a fost seară, și a fost dimineață” este povestea anterioară celor trei cărți existente și este o introducere excelentă în serie.

„A Children’s Bible” („Biblia copiilor”) de Lydia Millet

Noul roman al finalistei la Premiul Pulitzer este o parabolă extraordinară despre schimbările dintre generații și catastrofa ecologică iminentă. Autoarea amestecă în mod ingenios stilurile și genurile, povestea semănând fie cu un roman ușor pentru adolescenți, fie cu Împăratul muștelor, sau uimește complet prin aluzii la Arca lui Noe.

Mai multe familii s-au unit să închirieze o vilă enormă pentru vacanța de vară. Adulții sunt atât de sătui de problemele reale ale lumii, încât se aruncă imediat în petreceri nesăbuite, uitând complet de copiii lor, care își pierd treptat credința în înțelepciunea generației mai în vârstă. Așadar, în ziua în care lovește un cataclism și casa este izolată de restul lumii, copiii sunt cei care vor trebui să ia deciziile dificile, plătind pentru neglijența adulților.

„A Children’s Bible” a ajuns pe lista scurtă de nominalizări pentru Premiul Național de Carte și a fost, de asemenea, inclusă în Cele mai bune 10 cărți ale anului, din New York Times.

„What Would Frida Do?: A Guide to Living Boldly” („Ce ar face Frida?: Cum să trăiești îndrăzneț”) de Arianna Davis

Această carte este mai mult decât o biografie a unei artiste mexicane idolatrizate. Autoarea ajută cititorii să găsească răspunsuri la niște întrebări dificile, inspirându-i cu originalitatea și curajul Fridei Kahlo.

Viața ei este un mozaic colorat de evenimente, dragoste, suferință și artă, astfel încât este ușor de explicat interesul scriitorilor și regizorilor față de Frida. Cu toate acestea, Arianna Davis nu se limitează la povestea vieții acestei legende. Autoarea consideră că Frida Kahlo este un exemplu ideal al femeii moderne căreia îi lipsește încrederea sau curajul de a fi fericită. Prin urmare, folosindu-se de biografia artistei, Arianna răspunde la întrebarea: „Ce ar face Frida în această situație?”

Cartea, inclusă în multe clasamente la nivel global de către mass media, are o bună șansă de a deveni un nou succes motivațional al anului.

“Shuggie Bain” de Douglas Stuart

Bineînțeles, clasamentul nostru nu ar fi complet fără cel mai mare debut al anului! Primul roman al autorului scoțian Douglas Stuart a devenit o reală senzație și a câștigat Premiul Booker, unul dintre cele mai prestigioase premii literare.

Evenimentele au loc în Glasgow, în timpul conducerii lui Margaret Thatcher. Această carte autobiografică povestește viața grea și, uneori, de neîndurat a unui băiat de 16 ani, care locuiește cu mama lui, dependentă de alcool. Eroul încearcă cu disperare să o ajute să lupte cu demonii ei și, în același timp, învață să se accepte și să nu îi fie teamă să fie el însuși.

A durat aproape un deceniu ca Douglas Stuart să-și termine prima carte, care a fost apoi respinsă de peste 30 de edituri.

Înapoi
Aa HD